Motorcross

Een goede crossmotor,
waar moet die aan voldoen?

Een goede crossmotor, waar moet die aan voldoen?

Motorcross is een mooie sport, het zit vol actie en avontuur en iedere baan, iedere race is weer anders. Niet voor niets groeit de motorcross ook ieder jaar weer in populariteit en dat is niet zonder reden want deze sport is fantastisch mooi! Alleen, motorcross is niet een sport voor watjes. Deze sport vraagt om lef en zelfvertrouwen want als je een smak maakt met de crossmotor dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Daarom zijn er ook bepaalde eisen die aan crossmotoren gesteld worden om de veiligheid te kunnen waarborgen. Welke eisen dat zijn vind je hier in deze blog.

De dodemansknop

Als je op een crossmotor rijdt dan moet je altijd rekening houden met onverwachte scenario’s. Dat wil zeggen dat het kan gebeuren dat je onverwachts de macht over het stuur kan kwijt raken. Je rijdt natuurlijk rond met een hoge snelheid dus een stuurfout of een beschadigen op de track en je vliegt van de motor af. Vroeger gebeurde er wel nare ongelukken omdat het wiel bleef draaien.

Als een coureur dan onder de motor lag en het wiel bleef draaien konden er vreselijke verwondingen ontstaan. Om deze risico’s te stoppen is nu de dodemansknop verplicht op iedere crossmotor. De dodemansknop zit met een polsbandje om de coureur en bij een eventuele val van de motor zorgt de dodemansknop dat de motor van de crossmotor uitvalt.

Dat is dus cruciaal want je wilt absoluut niet dat wanneer je valt, de motor blijft draaien en dat je onder de crossmotor terecht komt. De verplichting van de dodemansknop is dus een hele goede zet!

De veringen zijn belangrijk

Als je een goede crossmotor wilt kopen dan is het belangrijk dat je goed op de veringen van de crossmotor let. Uiteindelijk scheur je met een crossmotor over ruig terrein heen en dat voel je als je veringen niet goed zijn. Het aantal CC van de motor is natuurlijk ook belangrijk maar ook al koop je nog zo’n goed merk, als je veringen beroerd zijn dan zijn de prestaties dat ook.

Vergeet je eigen uitrusting niet

Als je een crossmotor koopt is het ook belangrijk om te werken aan je eigen veiligheid. Koop een bodyprotector die jouw lichaam goed beschermd en bijpassende, geschikte motorlaarzen. Maar vergeet ook niet een bescherming voor je nieren te dragen. Mocht je dan een flinke val maken zijn alle cruciale organen in elk geval goed beschermd.

meer te weten komen

beginners

leeftijd